Leven in plaats van overleven
Nieuwsbrieven - Op Dreef Coaching

Nieuwsbrieven

Meest recente nieuwsbrief

Safety first

Geplaatst op 14 juni 2018
In gesprek met Mieke de Maaré

Safety first!

“Je ziet het pas als je het door hebt”. Dit citaat van Johan Cruijff schiet me te binnen terwijl ik zoek naar een goed begin van deze nieuwsbrief. Jaha, daar had ie wel gelijk in. Hooggevoeligheid en stress gaan vaak samen, en in beide heb ik me meer en meer gespecialiseerd. En in de loop der jaren zijn mijn inzichten verdiept. Nu is er weer een puzzelstukje bij gekomen: Safety First.

Handvatten voor een gezonder en geïnspireerd leven

Ik ben begonnen met praktische handvatten voor het omgaan met hooggevoeligheid: De kunst van het schakelen, manieren om overprikkeling tegen te gaan, energiebeheer. Allemaal heel belangrijk om minder negatieve stress te ervaren. Daar zijn psychologische handvatten bij gekomen, om ruimte te maken in stressveroorzakende patronen, zoals perfectionisme en iedereen te vriend willen houden. Die geven veel extra mogelijkheden om gezonder en geïnspireerd te leven.
Op het gebied van stress pas ik kennis toe over het centrale zenuwstelsel. Om de balans te herstellen tussen het deel dat zorgt voor actie (de sympaticus) en het deel dat zorgt voor herstel en het opladen van de batterij (de parasympaticus). Dat combineer ik allemaal, al jaren.

Bottom line: het ontbreken van een veilig gevoel

De bottom line van het feit dat zoveel hooggevoelige mensen stressklachten hebben, is dat angst zo’n grote rol speelt in hun leven. Bewust of onbewust zijn veel hooggevoelige mensen van jongs af aan “geprogrammeerd” geraakt op angst en stress. Grotere en kleinere angsten kunnen je hele dag kleuren. De angst niet te voldoen, de angst voor afwijzing, voor te veel prikkels, om te laat te komen, …. zelfs  kleine dingen kunnen voldoende zijn om het stresssysteem te activeren. En erger: geactiveerd te houden.

Feel the fear and do it anyway

Nu ik nog beter zie wat ik eigenlijk al door had, het belang van veiligheid, gebruik ik het nog meer in mijn werk. Ik maak mijn cliënten bewust van het stressmechanisme, en focus vanaf het begin op manieren om het gevoel van veiligheid te versterken. Want pas dan kan het herstelsysteem aan het werk.
En nee, dat betekent niet: onder de dekens kruipen, of alleen maar onder iemands vleugels kunnen presteren.
Het betekent wel: durven verkennen hoe jij in elkaar zit, je angst herkennen én weten wat jij nodig hebt om je veilig te kunnen voelen. Van daaruit kun je op pad.

AGENDA

Gratis introductiebijeenkomst

Werken in een groep kan enorm helpen in het proces van onderzoek en acceptatie van hoogsensitiviteit. Merken dat je niet de enige bent, werkt als een warm bad. En dat is een veilig leerklimaat!
Wil jij ook energieker om leren gaan met je hoogsensitiviteit? Leren hoe je kunt “leven in plaats van overleven”? Kom dan op vrijdagochtend 7 september naar Glimmen voor de introductiebijeenkomst van de cursus ‘Energieker omgaan met Hoogsensitiviteit’ die ik op 21 september weer ga starten.

Cursus ‘Energieker omgaan met Hoogsensitiviteit’

Dit is een cursus van 6 dagdelen. Je leert je eigen energiestijlen herkennen, krijgt handvatten om effectiever met je energie om te gaan, en minder vermoeid te raken. Je gaat herkennen hoe jij overprikkeld raakt, en hoe je kunt zorgen dat dat minder vaak gebeurt. Ook je dagritme en manier van (je veilig) voelen, denken en communiceren komen aan bod.
Ben je geïnteresseerd? Hier lees je meer.

Boek “Hooggevoeligheid en stress”

In mijn vorige nieuwsbrief kondigde ik dit boek van Susan Marletta Hart (ten Have, december 2017) al aan. Ik vind het een aanrader. Het beschrijft diepgaander dan ik ooit tegen kwam de werking van het herstelsysteem van het zenuwstelsel (de parasympaticus dus). Als dat systeem werkt, kun je je veilig voelen. Het keelgebied en het bekken zijn hierbij belangrijke gebieden. Fijn zijn ook de praktische oefeningen om dit systeem te voelen en te activeren. Hieronder een oefening voor het keelgebied, geïnspireerd op de oefeningen uit dit boek.

Simpele oefening om je parasympaticus te voelen

Voorbereiding: zoek een foto of filmpje van iets fijns of iets liefs. Bijvoorbeeld een kind of een dier, of iets anders dat jou vertedert.
Begin dan met het ontspannen van je gezicht. Ontspan je voorhoofd, je ogen, je wangen, je tong. Misschien merk je al meteen dat je dieper gaat ademhalen of dat je gezicht verzacht. Ontspan nu ook je keel en kaken, je nek en je schouders. Als je de neiging krijgt om te gapen: geef daar aan toe.
Kijk vervolgens naar de foto of het filmpje, of denk gewoon aan iets fijns. Merk je dat je mondhoeken  omhoog gaan? Misschien merk je dat je speekselproductie toeneemt en/of dat je ogen iets vochtiger worden.
Is dit niet het geval, probeer je gezicht nog wat meer te ontspannen, en je kaken, nek en schouders nog wat meer los te laten. Kijk nog eens naar het beeld dat jij uitkoos, en probeer de positieve gevoelens die het oproept te versterken. Laat het toe. Hoe dieper je glimlacht, en hoe meer vocht je in je mond en ogen voelt, hoe beter. Je ontspant. Je parasympaticus is aan het werk! Een basis om je veilig te kunnen voelen.

Nieuwe privacywet (de AVG)

Met betrekking tot het verzenden van nieuwsbrieven zijn de regels eigenlijk niet veranderd. Ik mag je geen nieuwsbrief toesturen als je er niet zelf om gevraagd hebt. Als het goed is, is dat laatste het geval. En als je hem niet meer wilt ontvangen: onderaan elke nieuwsbrief zie je een link waarmee je je kunt uitschrijven. Nieuwe geïnteresseerden kunnen zich alleen aanmelden voor de nieuwsbrief via het opgaveformulier op mijn site. Hoe ik met persoonsgegevens omga kun je lezen in de privacyverklaring op mijn site.

Tenslotte

We kennen allemaal al (onbewust?) het belang van een oprechte glimlach bij een ontmoeting. Als die ontbreekt voel je je vaak wat minder prettig. Met de kennis uit deze nieuwsbrief zou je kunnen zeggen: iets minder veilig. Je merkt het verschil meteen als de ander na een aanvankelijke aarzeling toch gaat glimlachen. Hèeèèè, ontspanning. Je voelt je meteen meer op je gemak.
En in de oefening hierboven merk je dat ook je eigen glimlach doorwerkt in je lichaam, en je veiliger doet voelen. Simpel hè. Het lost niet alles op, maar het is wel een mooi beginnetje.
Inderdaad: Je ziet ‘t pas als je het door hebt!
Ik wens jullie een fijne, vrolijke en ontspannen zomer. Graag tot ziens bij mijn activiteiten in Glimmen, of in mijn praktijk in Peize. Wees welkom.
Hartelijke groet,
Mieke de Maaré

Eerdere nieuwsbrieven

Van wie moet dat dan?

Geplaatst op 9 december 2017
In gesprek met Mieke de Maaré

Van wie moet dat dan? “Dát is het”, zegt ze. “Presteerstress”. En er rollen tranen over haar wangen. “Van wie moet dat dan?” De conclusie dat ze dit zichzelf aandoet, is verdrietig en lucht tegelijk op. Ze is een jonge, intelligente vrouw. Veel gereisd. Een ambitieuze baan. Een jong kind. En haar halve leven al moe. Maar nu is ze doodmoe. En niet voor het eerst. Al eerder knapte ze af. Even gedwongen uit de running, en dan weer op de oude voet […]
Lees de volledige nieuwsbrief »

Soepel schakelen: een leven lang leren!

Geplaatst op 6 september 2017

Soepel schakelen: een leven lang leren! De vakantie is weer voorbij. Hier in het Noorden zijn deze week de scholen weer begonnen. Het meisje van de broodafdeling in de supermarkt – waar ik maandagavond was – kon dat goed merken: “ongelofelijk hoeveel we gisteren, op de laatste zondag van de vakantie, verkochten”! Iedereen wil blijkbaar weer de voorraden aanvullen, en voorbereid zijn op de eerste echte werkweek. Tijd om te schakelen! En dat is na een vakantie vaak: opschakelen! Het […]
Lees de volledige nieuwsbrief »

Het zomerjurk-gevoel, en meer zomerse tips

Geplaatst op 27 juni 2017

Het zomerjurk-gevoel, en meer zomerse tips De zomer is begonnen! En hoewel mijn vakantie nog meer dan een maand op zich laat wachten, waren er hier al hoogzomerse dagen en sferen. Volop zomerse jurkjes te koop en meteen ook volop de gelegenheid ze te dragen. Een toppunt van zomers gevoel is voor mij  blote benen, open schoenen en een zomerjurkje dat tijdens het lopen om je benen zwiert. Een heerlijk en vrolijk gevoel! En ook al heb ik het af […]
Lees de volledige nieuwsbrief »

Tot hier en niet verder!!

Geplaatst op 25 april 2017

Tot hier en niet verder!! Heb je dat gevoel wel eens? “Tot hier en niet verder!!” Schreeuw je dat wel eens, van binnen, tegen jezelf? Of schreeuw je zoiets wel eens hardop, tegen een ander? Ja? Dan is dat waarschijnlijk op een moment dat je, bewust of onbewust, al veel te lang bent doorgegaan…. met werken, met volhouden, met aardig blijven, met piekeren……. Zolang, dat je helemaal overprikkeld bent. En je alleen nog zo’n reactie rest. Op een moment dat […]
Lees de volledige nieuwsbrief »

Ontwaken uit je winterslaap

Geplaatst op 4 januari 2017

Ontwaken uit je winterslaap Oef! Met moeite zet ik mij achter mijn pc. Eigenlijk heb ik deze week nog kerstvakantie. Net als vorige week. Ik kijk er altijd naar uit om in de donkerste dagen van het jaar een tijdje geen wekker te hoeven zetten! Er zijn in die 2 weken altijd een hoop sociale afspraken, bijvoorbeeld rond de feestdagen. Op die dagen lukt het om mezelf “aan” te zetten, en te genieten van vrienden, familie en andere gezelligheid. Maar […]
Lees de volledige nieuwsbrief »

Hoogste tijd?!

Geplaatst op 23 september 2016

Hoogste tijd?! De herfst begint! Maar het lijkt nog wel zomer, deze maand. Verleidt het mooie weer jou ook om in de vakantiestand te blijven? Mij wel een beetje. Vorige week zat ik ’s avonds nog in korte broek op de fiets! Te genieten van de ondergaande zon in de polder, terwijl ook de volle maan al opkwam in de schemer. Zo bijzonder! Misschien verlang jij ook weer terug naar je vakantie? Of misschien heb je inmiddels genoeg van de […]
Lees de volledige nieuwsbrief »

Over het gevaar van het volgen van je hart

Geplaatst op 9 juni 2016

Over het gevaar van het volgen van je hart Hè? Denk je misschien als je dit leest. Het volgen van je hart is toch prachtig?! En het wordt ons toch ook aangeraden, als superieure tegenhanger van het volgen van je hoofd? Dat klopt, je hoort en leest het overal. Als ik google op “wie zijn hart volgt” verschijnt er een stroom aan uitspraken en motto’s die gouden bergen beloven: “wie zijn hart volgt, weet de weg, koerst af op geluk, […]
Lees de volledige nieuwsbrief »

Stilte ná de storm

Geplaatst op 6 januari 2016

Stilte ná de storm Ja. Stilte na de storm. Of in elk geval het verlangen naar “stilte na de storm”. Zo heb ik het afgelopen half jaar ervaren. Na een heerlijke zomervakantie in Zuid Frankrijk (was dat de stilte vóór de storm?) beleefde ik een intens najaar. Mijn moeder (95) overleed, en kort daarna mijn schoonmoeder. Ondanks het verdriet was het ook een mooie tijd, met veel warmte en liefde. Maar wel zo intens als een storm. Of eigenlijk een […]
Lees de volledige nieuwsbrief »

Het geluk van de paardenbloem

Geplaatst op 19 mei 2015

Afgelopen week, eind van de middag. Na een flinke werkdag trek ik mijn sportkleren aan, om een rondje “hard” te lopen in de polder. Het is fris, maar de zon schijnt. Heerlijk, even buiten! Al snel valt mijn oog op de eindeloze rij uitbundige paardenbloemen vlak langs de kant van de weg. Wat is dat toch een vrolijk gezicht! Als je bloeit doe het dan goed, lijkt de paardenbloem te denken, en dat doet ze dan ook! Want dat is […]
Lees de volledige nieuwsbrief »